Topstuk Shakyamuni Boeddha goldface 42 cm

BBE2052

Nieuw product

Een werkelijk prachtige Shakyamuni Boeddha beeld in een groot formaat! Het beeld bestaat uit twee delen en heeft een bijzondere expressie. Vuur verguld 24k met goldface.

Meer details

1 999,00 € incl. BTW

-200,00 €

2 199,00 € incl. BTW

Meer informatie

Betekenis

Shakyamuni betekent "de wijze van de Shakya-stam".

Wanneer we over 'Boeddha' spreken, bedoelen we eigenlijk deze oorspronkelijke Boeddha.
560 jr. v. Chr. werd hij geboren als kroonprins 'Siddharta Gautama'. Op 35-jarige leeftijd na 49 dagen mediteren werd hij vervolgens verlicht.

Maar omdat iedereen een Boeddha kan zijn, en hij de eerste is die de verlichting heeft bereikt spreken we van 'de Boeddha'.

Shakyamuni is een eretitel die hij kreeg op grond van zijn wijsheid na zijn verlichting.
De houding van zijn rechterhand, met zijn vingertoppen de aarde aanrakend, heet 'bhumisparshamudra'.
Alleen al het aanschouwen van deze mudra garandeert de gelovige dat daardoor alle kwaad afgewend wordt.

In de palm van zijn linkerhand ligt de bedelknap, het attribuut van alle monniken. 
Bedoeld om het voedsel voor die dag op te halen.

Zijn laatste woorden waren; "Wees een lamp voor jezelf, wees een toevluchtsoord voor jezelf, zoek geen toevlucht buiten jezelf".
Rust en verlicht bij mij..... (Bron: Pergi Indonesia)

De houding (mudra) is de Bhumisparsha Mudra. 

De Bhumisparsha Mudra wordt ook wel het gebaar van de verlichting genoemd. De mudra van de verlichting vindt haar oorsprong in de volgende legende.

Terwijl Boeddha 49 dagen lang mediterend onder de bodhiboom zat en in gedachten de kosmos doorkruiste, trachtte Mara, de god van het kwaad, hem in zijn concentratie te storen door hem zijn mooie dochters te sturen die hem moesten afleiden. Een enkele blik uit de ogen van de verlichte deed hun schoonheid echter verwelken. 
In de ogen van de volmaakte belichaamden zij slechts de schone, doch lege schijn. 
Mara, de god van de zintuiglijke begeerte, de heer van deze wereld, trachtte Boeddha er nog eenmaal van te overtuigen dat hij als vertegenwoordiger van alles wat zich aan gene zijde van deze wereld bevindt en wat de aarde onherroepelijk vijandig gezind is, zelf geen recht had op de grond waarop hij in zijn houding van meditatie rustte.

Boeddha hield vol dat hij door de talrijke goede daden in vroegere levens aanspraak kon maken op dit stukje grond. Op dat moment riep hij de aarde als getuige op, door met zijn rechterhand de grond aan te raken. De god van de aarde steeg op uit de afgrond om zijn uitspraak te bevestigen en te verklaren dat hij alle plichten van een Bodhisattva vervuld had en dat hij dus het recht had om op deze aarde te blijven en zijn leer te verkondigen.

De vingertoppen raken de aarde aan. Dit staat symbool voor het moment waarop Boeddha de aarde aanriep als getuige van het zijn ontelbare voorgaande levens waarin hij alleen maar deugdzaam was geweest. De aarde antwoordde en de god Mara die de Boeddha zijn laatste verleidingen liet zien, verdween. Dit gebaar staat voor de verlichting die Gautama Boeddha bereikte na 49 dagen meditatie onder de bodhi-boom. 

Dit unieke beeld is gemaakt met de verloren wasmethode en met de hand bewerkt en geschilderd. Hoe dat schilderen in zijn werk gaat kun je zien op deze video.

Een uniek stuk voor een unieke plaats in huis, praktijkruimte, yogastudio, tempel etc.

Doordat het kunstwerk uit twee delen bestaat kan het ook worden toegepast als urn.

Eigenschappen

H x B x D: 42 x 34 x 24 cm.
Gewicht: 8,5 kg.
Materiaal: Koper. Het beeld is helemaal vuurverguld met 24k goud. Goldface 24k en handbeschilderd. Zeer hoge kwaliteit afwerking.
Afkomst: Nepal.
Leeftijd: Begin 21e eeuw.
Staat: Nieuw.
Te koop: 2199,00 euro. Nu laagste prijs: 1999,00 euro!

Neem s.v.p. contact met ons op over de huidige beschikbaarheid/bezichtiging. Dit soort beelden worden niet verzonden.

Recensies

Schrijf uw recensie

Topstuk Shakyamuni Boeddha goldface 42 cm

Topstuk Shakyamuni Boeddha goldface 42 cm

Een werkelijk prachtige Shakyamuni Boeddha beeld in een groot formaat! Het beeld bestaat uit twee delen en heeft een bijzondere expressie. Vuur verguld 24k met goldface.