Thaise Rattanakosin Boeddha brons 55 cm

BBE2095

Gebruikt

Oudere grote Thaise Boeddha beelden worden steeds zeldzamer vanwege strenge wetgevingen in Thailand. Maar dit prachtige Rattanakosin beeld hebben we toch nog kunnen bemachtigen! Dateert van rond 1980-1983. Prachtstuk!

Meer details

499,00 € incl. BTW

Meer informatie

Betekenis en geschiedenis Rattanakosin

Het Koninkrijk Rattanakosin is één van de machtigste koninkrijken in de geschiedenis van Thailand of Siam. Het Koninkrijk Rattanakosin werd beschouwd als de vierde in termen van macht in het oude Thailand. Rattanakosin was erg populair vanwege de voortzetting van de Rattanakosin stijl, zelfs toen Bangkok de nieuwe hoofdstad van Siam werd. Rattanakosin werd ook het centrum van Boeddha afbeeldingen, Boeddha beelden en andere diverse sculpturen. De stijl van de Rattanakosin Boeddhist is heel anders dan die van Sukothai en de boeddhistische Lanna-stijl.

De Ayutthaya periode begon na de oprichting van Ayutthaya als hoofdstad door Koning Ramathibodi I (koning U Thong) in de 10e eeuw na Christus. De stad overleefden haar tweede nederlaag in de 18e eeuw met hulp van de Birmese troepen. De Boeddha beelden uit deze periode worden meestal gekenmerkt door het haarframe en twee kleine gesneden lijnen boven de bovenlip en de ogen. Boeddha beelden uit het tijdperk van Ayutthaya vallen in drie verschillende categorieën:

1. De Ayutthaya beginperiode: Kunst in de vroege periode van Ayutthaya werd beïnvloedt door Lopburi kunst. Boeddha beelden waren vaak van steen gemaakt.

2. De middelste Ayutthaya periode: Tegen die tijd hadden de Sukhothai kenmerken het grotendeels overgenomen. De bouw van grote Boeddha beelden werd erg populair en materialen varieerden van verguld brons naar baksteen en zelfs stucwerk. De houdingen waren zittend, liggend en staand.

3. De late Ayutthaya periode: In de latere periode werd het maken van bronzen Boeddha beelden in koninklijke kleding erg populair. Twee verschillende stijlen werden geleidelijk zichtbaar; een Boeddha in overvloedig versierde keizerskleding en een meer gematigde versie met een kroon of diadeem met flenzen die de beide oren bedekten. Het werd allemaal ook meer decoratiever voor de zittende Boeddha beelden zoals ook dit exemplaar betreft. Gezeten op een bijzondere troon.

In deze voorstelling zit Boeddha in de Virasana mudra, de Heldenzit, waarbij de linkervoet op de dij ven het rechterbeen rust.

De houding (mudra) is de Bhumisparsha Mudra. 

De Bhumisparsha Mudra wordt ook wel het gebaar van de verlichting genoemd. De mudra van de verlichting vindt haar oorsprong in de volgende legende.
In andere landen wordt deze Boeddha ook Shakyamuni genoemd. De oorspronkelijke Boeddha.

Een prachtig zwaar beeld vol met details en tot de punt maar liefst 55 cm. Indrukwekkend op dressoir of yogaruimte, meditatieruimte en dergelijke. Kom eens kijken!

Aan de achterzijde zijn twee haken bevestigd. In Tempels worden die ook wel eens gebruikt om parasols in de zetten. Echter heeft het meerdere doeleinden en kan het beeld ook worden vastgezet.

Eigenschappen

Afmetingen h x b x d: 55 x 38 x 25 cm.
Materiaal: Brons.
Herkomst: Thailand.
Leeftijd: 1980-1983.
Staat: Gezien leeftijd in zeer goede staat! Dit exemplaar is nog nooit eerder verkocht, Thailand import.
Gewicht: 13,7 kg!
Te koop: 499,00 euro.

Bij voorkeur wordt dit beeld vanwege leeftijd, gewicht en uitstekende delen/kwestbaarheid niet verzonden.
Maak gerust een afspraak voor een bezichtiging.

Recensies

Schrijf uw recensie

Thaise Rattanakosin Boeddha brons 55 cm

Thaise Rattanakosin Boeddha brons 55 cm

Oudere grote Thaise Boeddha beelden worden steeds zeldzamer vanwege strenge wetgevingen in Thailand. Maar dit prachtige Rattanakosin beeld hebben we toch nog kunnen bemachtigen! Dateert van rond 1980-1983. Prachtstuk!