Meesterstuk altaar Akshobya Boeddha 64 cm

BBE2054

Nieuw product

Een werkelijk prachtig topstuk. Akshobya Boeddha beeld goldface met altaar, geschilderd aureool, volgers en parasol.

MEER INFORMATIE? Neem dan even telefonisch contact met ons op.

Meer details

3 399,00 € incl. BTW

-600,00 €

3 999,00 € incl. BTW

Meer informatie

Wie is Akshobya Boeddha?

Akshobya Boeddha is één van de vijf Dhyani Boeddha´s van het Mahavana Boeddhisme. De vijf Dhyani-Boeddha's, ook wel de vijf Boeddha's van Wijsheid verwijzen naar de vijf Boeddha's in het Vajrayana-boeddhisme. Dhyani is Sanskriet voor concentratie. Ze geven de vijf kwaliteiten weer van Gautama Boeddha. De vijf Boeddha's zijn een gebruikelijke onderwerp in mandala's en zandmandala's. 

 

 

Akshobhya

(oost)

 

Amoghasiddhi

(noord)

Vairocana

(voornaamste boeddha/mediteerder)

Ratnasambhava

(zuid)

 

Amitabha

(west)

 

 

Deze Boeddha zit in het oosten van het boeddhaland. Akshobhya wordt soms verward met Acala uit het Tantrisch Boeddhisme. De gade van Akshobhya is Mamaki en hij wordt meestal vergezeld door twee olifanten. In het Boeddhisme is de olifant heilig, omdat het een witte olifant was die de geboorte van de Boeddha aankondigde. Hij symboliseert ook de onthechting van de boddhisattva (= boeddhistische monnik die nog niet de verlichting heeft bereikt). De olifant symboliseert geduld, liefde en goedheid.

Volgens de legende zou de moeder van Boeddha een droom gehad hebben van een witte olifant, die haar lichaam binnendrong, als verkondiging van de geboorte van haar goddelijke zoon en van zijn onbevlekte conceptie. Het oudste geschrift dat over Akshobhya vertelt, is het Schrift van Boeddhaland van Akshobhya, dat stamt uit de 2e eeuw n. Chr.

Akshobya symboliseert o.a. expressieve kracht, volkomen vreugde en realiserende wijsheid. Zijn visualisatiekleur is blauw en hij is verbonden met het hart chakra. Akshobya Boeddha symboliseert het in stand houden van de zuivere verbintenis met een Goeroe of leraar. De rechterhand die de aarde aanraakt symboliseert dat de aardse problemen zijn overwonnen en hij het nirvana is binnen gegaan (Bhumisparshamudra). Tevens typeert deze houding dus de hemelse boeddha van het Oosten, Akshobhaya.

De parasol (Chattra), is gevestigd om te beschermen tegen het kwaad. De koelte in de schaduw van de paraplu symboliseert bescherming tegen de hitte van schadelijke krachten en lijden. Het kostbare scherm van de parasol staat voor rechtvaardige en edele daden die behoeden tegen ziekte, obstakels, tegenspoed, kwade krachten en dergelijke.

De punt met vlammend aureool symboliseert de opbouw van het Boeddhistisch universum.

Waarschijnlijk wordt Akshobhya vergezeld door twee van zijn discipelen Sariputta en Moggalana.

Akshobya Boeddha en zijn volgers worden hier op het altaar weergegeven met een goldface, Akshobhya met het diepblauwe lapis lazuli haar. Alle gezichten en het beeld zelf bestaan uit delen 14K goud. Het betreft een zeer warm serene uitstraling en de gezichten mogen niet met de vingers worden aangeraakt.

Akshobya Boeddha zittend op een lotus en troon. Dergelijke beelden worden met grote zorg en vakkundigheid gemaakt, handmatig beschilderd en zijn zeer exclusief. De kwaliteit van het brons is van een uitmuntende kwaliteit. Het complete altaar, tweede helft 20e eeuw, verkeert in een absolute nieuwstaat. 

Mantra bij het aanbieden van de Parasol:

Moge geluk steeds ieders deel zijn door mijn offer van dit gelukssymbool,

aangereikt door deze dakini met heldere ogen,

vermiljoenkleurig, die met kokette blik de parelwitte Parasol laat draaien.

Eigenschappen

Materiaal: Brons, goud.
Afmetingen hxbxd: 64x51x28 cm.
Gewicht: 19,2 kg.
Te koop: Van 3999,00 euro, extra scherp geprijsd 3399,00 euro!

Neem gerust contact op voor meer informatie over huidige beschikbaarheid en bezichtiging.
Kan alleen worden opgehaald.

Recensies

Schrijf uw recensie

Meesterstuk altaar Akshobya Boeddha 64 cm

Meesterstuk altaar Akshobya Boeddha 64 cm

Een werkelijk prachtig topstuk. Akshobya Boeddha beeld goldface met altaar, geschilderd aureool, volgers en parasol.

MEER INFORMATIE? Neem dan even telefonisch contact met ons op.