Meesterstuk Bodhisattva Lokeshvara beeld

CB4013

Nieuw product

Prachtig meesterstuk! Vervaardigd door kunstenaars uit Nepal. Bijzondere kwaliteit en perfecte goldface, 24k vuurverguld beeld en volledig koper.

Meer details

2 299,00 € incl. BTW

-350,00 €

2 649,00 € incl. BTW

Meer informatie

Wat is een Bodhisattva?

Het woord ‘Bodhisattva’ bestaat uit twee delen: ‘Bodhi’ en ‘Sattva’.
Het woord ‘Bodhi’ betekent ‘verlicht’, denk maar aan de boom waaronder Siddharta Gautama de verlichting bereikte en een Boeddha werd. Deze boom wordt ‘bodhiboom’ genoemd, de verlichtingsboom. Het woord ‘Sattva’ betekent ‘wezen’. Bodhisattva betekent dus Verlicht Wezen. Maar het kan ook een wezen betekenen die nog streeft naar verlichting. Mensen die naar verlichting streven willen binnen het Boeddhisme hun goede eigenschappen ontwikkelen door andere levende wezens te helpen.

Avalokiteshvara (Lokeshvara) is de Bodhisattva van het Mededogen en dat is een hele belangrijke eigenschap in het Boeddhisme. Lokeshvara wordt beschouwd als de beschermheilige van Tibet en wordt gevonden in alle Tibetaans boeddhistische tradities.

Avalokiteshvara wordt zeer veelzijdig afgebeeld (soms met 1000 armen) en dat uit zich in de vele namen en vormen die boeddhisten hem in de verschillende stromingen hebben gegeven. Zo wordt hij in Tibet ‘Chenrezig’ (vaak afgebeeld met 4 armen) genoemd. In Japan heet hij ‘Kannon’. In China is Avalokiteshvara sereen en elegant vrouwelijk en heet zij ‘Kwan Yin’. De meest voorkomende namen in het Sanskriet voor de godheid in het algemeen en die worden gevonden in het Vajrayana-Boeddhisme zijn Lokeshvara, Avalokita, Avalokiteshvara, Lokanata en Mahakarunika.

Deze bijzondere Bodhisattva zit in een ontspannen houding en dat maakt dit beeld van Lokeshvara ook direct zeer bijzonder. Je ziet het vrijwel nooit. Deze zithouding van Lokeshvara staat bekend als de ‘Rajalila Asana’. Meestal zitten deze Lokeshvara’s met de rechterknie omhoog, en zelden in deze vorm met de linkerknie omhoog. Tevens worden beelden met twee armen niet vaak weergeven. Ook dat maakt dit beeld uniek. De pols van de rechterhand rustend op zijn been. De linkerhand sierlijk steunend onder het hoofd. Lokeshvara zit op een dubbele lotus, draagt een kroon, juwelen en hemelse kledingstukken.

Chenrezig is dus de Tibetaanse vorm van Avalokiteshvara/Lokeshvara. Zijn mantra is "OM MANI PADME HUM". Hij is de beschermer van Tibet.

Hij vertegenwoordigt de Vier Onmetelijke Kwaliteiten van een Boddhisattva: liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid.

Dit meesterwerk en unieke beeld is gemaakt met de verloren wasmethode. Zo werden de beelden vroeger gemaakt en dankzij deze techniek zijn kleine details mogelijk te realiseren. Dit beeld beschikt over een prachtig sereen realistisch gezicht. Een waar kunstwerk op zichzelf.

Van grondstof, via handwerk naar kunstwerk

De echte kunstenaars zitten wat ons betreft in Nepal. Beelden uit andere landen zijn ook vaak prachtig en worden na het gieten vakkundig afgewerkt, maar bij Nepalese beelden begint het dan pas echt.

Door het hoogwaardig gekozen materiaal, de 24k goud vergulde laag, en door de vele aandachtige handen die elk beeld uniek sierlijk bewerken en schilderen zijn deze beelden logischerwijs de allermooiste exemplaren! 

Als je het interessant vindt kun je de volgende originele Nepalese documentaire bekijken. Het begint allemaal met het maken van de mal. Het eindigt met het beschilderen van de 24k gouden goldfaces.

Een Nepalees beeld bezit je niet even, het is een kunstwerk voor het leven.

Eigenschappen

H x B x D: 42 x 25,5 x 21,5 cm..
Gewicht: 7,4 kg.
Materiaal: Koper. Het beeld is helemaal vuurverguld met 24k goud.
Perfecte goldface 24k en handbeschilderd. Zeer hoge kwaliteit afwerking!
Herkomst: Nepal, Masterpiece.
Leeftijd: Begin 21e eeuw.
Staat: Nieuw.
Te koop: van 2649,00, voor 2299,00 euro.

Het beeld bestaat uit twee delen.

Het beeld wordt bij voorkeur niet verzonden. Bezichtiging op afspraak mogelijk. Informeer naar de beschikbaarheid.

Recensies

Kwaliteit 
12-06-17

Prachtig

Wat een mooi beeld. Nog nooit gezien. Wel boven mijn budget helaas :).

  Kwaliteit 
  20-02-17

  Super

  Tja, wat moet je daar nu op zeggen. Het is een prachtstuk. Na een beetje googlen kwam ik iets tegen wat er sterk op lijkt en even groot maar dan geen verguld goud en goldface maar wel boven de 3000 euro (3290 dollar). Dus misschien hebben jullie het nog te goedkoop staan? Maakt ook niet uit, ik heb het geld toch niet :). Maar wie weet staat Gaston binnenkort voor de deur. Dan kom ik zeker kijken. Voor nu heerlijk om naar te kijken.

   Schrijf uw recensie!

   Schrijf uw recensie

   Meesterstuk Bodhisattva Lokeshvara beeld

   Meesterstuk Bodhisattva Lokeshvara beeld

   Prachtig meesterstuk! Vervaardigd door kunstenaars uit Nepal. Bijzondere kwaliteit en perfecte goldface, 24k vuurverguld beeld en volledig koper.