Wie is Manjushri? Wat is de betekenis?

Manjushri is zowel een boeddha als een bodhisattva - een emanatie van Vairocana.

Manjushri behoort samen met Avalokitesvara en Vajrapani tot de drie grote Bodhisattva's. Hij helpt om de onwetendheid te overwinnen en wijsheid te bereiken.

In zijn mannelijke rechterhand, ook wel methodenhand genoemd, draagt hij als beeld een zwaard dat door de onwetendheid snijdt en tegelijkertijd als een fakkel licht in de duisternis brengt. In de vrouwelijke linkerhand, of wijsheidshand, draagt hij het boek van transcendente wijsheid.

In het Chinees wordt de naam weergegeven als Wenshu, in het Japans als Monju, en in het Tibetaans als Jam-dpal.
De tradities verbonden met de Lotus soetra interpreteren de naam Manjushri vaak met Wonderbaarlijke Waardigheid, maar ook andere interpretaties worden gegeven, vooral in de esoterische scholen van het boeddhisme. Vriendelijke Glorie is een andere naam.
Zijn naam wordt ook gegeven als Manjughosa (ghosa = stem of geluid).

Iedere Bodhisattva heeft een (rij-)dier. Manjushri berijdt ofwel de leeuw, toonbeeld van kracht en schranderheid, ofwel de pauw, en dat laatste dan binnen de esoterische stromingen.
Op de vierde dag van de vierde maanmaand viert de Chinees-boeddhistische traditie Manjushri's 'verjaardag'. De naam Manjushri komt in China vanaf de 4e eeuw WJ voor; daar wordt de berg Wutai in het noorden vanaf de 5e eeuw met hem in verband gebracht.