Wie is Kwan Yin? Wat is de betekenis?

Kwan Yin, Guanyin, Quan Yin, Guanshiyin of Guanyin Pusa is de Chinese interpretatie van de Bodhisattva Avalokiteśvara (de godin van troost en genade). Daarnaast wordt ze in het taoïsme gezien als een onsterfelijke. Het heilige schrift dat aan haar gewijd is, is het Dabeizhou. Guanyin is de godin van mededogen en de zee. Guanyin behoort ook tot de drie heiligen uit het westelijke paradijs samen met Mahasthamaprapta en Amitabha Boeddha. De drie heiligen worden vooral aanbeden om overleden geliefden van de hel te redden en ze toegang tot het westelijke paradijs te geven met hulp van de drie heiligen.

Guanyin wordt in de traditionele Chinese godsdienst, Taoïsme en Chinees Boeddhisme vooral opgeroepen in gebeden ten tijde van gevaar, want volgens het verhaal redt Guanyin mensen die in gevaar zijn. De godin was eigenlijk een god toen hij net in China populariteit kreeg, maar toen er beelden van hem werden gemaakt en steeds een vrouwelijker uiterlijk kreeg, werd de god een godin. In Korea en Japan werd het beeld van Guanyin overgenomen en ook als godin voorgesteld.

Guanyin wordt op schilderijen vaak voorgesteld met een kindje in haar armen. Het lijkt daarom op een Boeddhistische variant van de katholieke Maria met het kindje Jezus in de armen. Een ander vaak voorkomend schilderij van haar is dat Guanyin een vaas in de handen heeft, deze vaas bevat reddend water en wordt door haar op de aarde gegoten, waardoor mensen uit gevaar worden gered.

Guanyin komt ook voor in de Chinese roman "Reis naar het westen", daarin speelt ze de rol van redder van Sun Wukong, een brutale en gemene aap die door Guanyin in een vreedzame aap veranderd wordt.

Het grootste beeld van deze bodhisattva staat op het Chinese eiland Hainan en heeft de naam Sanya'se Guanyin der Zuidelijke Zee.

Op onze website zijn diverse Kwan Yin beelden te vinden.