Ganesha als Vikata op pauw 35 cm

GB5102

Nieuw product

Ganesha wordt hier afgebeeld als Vikata, bovenop zijn rijdier de pauw. Je ziet ze vrijwel niet in deze vorm! Het laat zien dat tevredenheid en geluk niet de resultaten zijn van een prestatie, maar een staat van zijn die van binnenuit komt.

Meer details

Waarschuwing: Laatste items in voorraad!

249,00 € incl. BTW

Meer informatie

Wie is Ganesha?

Ganesha ( Sanskriet : गणेश , IAST : Gaeśa ), ook bekend als Ganapati en Vinayaka , is een van de bekendste en meest aanbeden goden in het hindoeïstische pantheon. Zijn beeld is te vinden in heel India , Nepal , Sri Lanka , Thailand , Indonesië ( Java en Bali ), Maleisië , de Filippijnen en Bangladesh en in landen met een grote etnische Indiase bevolking, waaronder Fiji , Mauritius en Trinidad en Tobago . Hindoe-denominaties aanbidden hem ongeacht zijn voorkeur. Toewijding aan Ganesha is wijdverbreid en strekt zich uit tot jains en boeddhisten.

Hoewel Ganesha veel attributen heeft, is hij gemakkelijk te herkennen aan zijn olifantenkop . Hij wordt alom vereerd, meer bepaald als de opruimer van obstakels; de beschermheilige van kunsten en wetenschappen; en de deva van intellect en wijsheid. Als de god van het begin wordt hij geëerd bij het begin van riten en ceremonies. Ganesha wordt ook aangeroepen als beschermheer van brieven en leren tijdens schrijfsessies. Verschillende teksten hebben betrekking op mythologische anekdotes die verband houden met zijn geboorte en heldendaden.

Zijn vahanas

De vroegste Ganesha afbeeldingen zijn zonder vahana (rijdier/voertuig). Van de acht incarnaties van Ganesha beschreven in de Mudgala Purana, gebruikt Ganesha in vijf ervan een muis (spitsmuis), een leeuw in zijn incarnatie als Vakratunda , een pauw in zijn incarnatie als Vikata, en Shesha, de goddelijke slang, in zijn incarnatie als VighnarajaMohotkata gebruikt een leeuw, Mayūreśvara gebruikt een pauw, Dhumraketu gebruikt een paard en Gajanana gebruikt een muis, in de vier incarnaties van Ganesha die in deGanesha Purana. Jain-afbeeldingen van Ganesha tonen zijn vahana afwisselend als een muis, olifant, schildpad, ram of pauw.

Vikata

Dit beeld is Ganesha als Vikata, die Kamasura, de demon van de begeerte, onderwierp.

Kamasura werd geboren uit Vishnu en Vrinda, de vrouw van de demon Jalandhara. Hij belichaamde bedrog, lust en de gevolgen van lust. Kamasura nam zijn toevlucht tot Shukracharya, de goeroe van de asura's en kreeg te horen dat hij zware boetedoeningen moest doen en op Shiva moest mediteren. Kamasura ontving toen een zegen waardoor hij de drie werelden veroverde en problemen veroorzaakte voor alle goden. Op aanraden van de wijze Mudgala begonnen de goden 'Om' te chanten op een plaats die Mayuresa Kshetra heette, en riepen zo Ganesha op in de avatar van Vikata, bovenop een pauw. In zijn Vikata avatar is Ganesha in staat om Kamasura met gemak te verslaan. Deze avatar laat de wereld zien dat verlangen geen einde kent. Tevredenheid en geluk zijn niet de resultaten van een prestatie, maar een staat van zijn die van binnenuit komt.

Eigenschappen

Afmetingen h x b x d: 35 x 17 x 13 cm.
Materiaal: Brons met turquoise gekleurde ingelegde gepoederde stenen. Handwerk dus een uniek exemplaar.
Gewicht: 4,7 kg!
Herkomst: India.
Leeftijd: Nieuw.
Te koop: 249,00 euro.
Actie: Tijdelijk gratis verzending binnen Nederland.

Bent u een klant uit België? Neem dan s.v.p. eerst contact met ons op over de diverse verzendmogelijkheden.

Recensies

Schrijf uw recensie

Ganesha als Vikata op pauw 35 cm

Ganesha als Vikata op pauw 35 cm

Ganesha wordt hier afgebeeld als Vikata, bovenop zijn rijdier de pauw. Je ziet ze vrijwel niet in deze vorm! Het laat zien dat tevredenheid en geluk niet de resultaten zijn van een prestatie, maar een staat van zijn die van binnenuit komt.