Panchamukhi Hanuman beeld brons 27 cm

LKB7018

Nieuw product

DIT BEELD IS GEKOCHT UIT EEN BEDRIJFSBEËINDIGING! PROFITEER VAN 100,00 EURO KORTING!! Een zwaar bronzen beeld van Panchamukhi Hanuman. Warme patina, krachtige uitstraling en een prachtig verhaal!

Meer details

199,00 € incl. BTW

-100,00 €

299,00 € incl. BTW

Meer informatie

Betekenis

De apengod Hanuman is een hindoeïstische mythische godheid die de god Rama hielp bij de redding van zijn vrouw Sita uit de handen van Ravana, de koning van de Rakshasas. Hij komt voor in het duizenden jaren oude heldenepos: de Ramayana. 

De oorsprong van Sri Panchamukhi Hanuman kan worden herleid tot een verhaal van Ramayana (heldendichten). Tijdens de oorlog tussen Heer Rama en Ravana, greep Ravana de hulp van Ahiravana , de koning van Pathala . Lord Hanuman wilde Lord Rama en Lakshman beschermen en vormde een vesting met zijn staart. Ahiravana nam de vorm aan van Vibhishana, de nobele broer van Ravana en nam Lord Rama en Lakshman mee naar Pathala loka.

Hanuman ging Pathala loka binnen op zoek naar Rama en Lakshmana. Hij ontdekte dat het leven van Ahiravana verborgen was in de vijf lampen die in verschillende richtingen werden geplaatst. Ahiravana kon alleen worden gedood door alle vijf lampen op hetzelfde moment te doven. Om dit te bereiken moest Hanuman de vorm aannemen van Panchamukha Hanuman. Deze vorm van Hanuman heeft vijf gezichten. Hayagriva , Narasimha , Garuda en Varaha zijn de vier andere gezichten samen met het gezicht van Hanuman. Hanuman, die de vijf gezichten in verschillende richtingen gebruikte, blies de lampen uit en doodde daarmee Ahiravana.

Volgens Hanumath Prakaranam in Sri Vidyarnavatantram, heeft Anjaneya vijf gezichten (Pancha Mukha) en tien wapens. Hanuman is een grote yogi (mysticus) die de vijf zintuigen heeft overstegen (Pancha Indriyas). In Kamba Ramayanam (in Tamil) wordt de betekenis van nummer vijf prachtig als volgt beschreven: de zoon van een van de vijf elementen (zoon van wind - Pavana Thanaya) stak een van de vijf elementen (water - de oceaan) over, door één van de vijf elementen (hemel), ontmoette dochter van één van de vijf elementen (dochter van aarde - Sita Devi) Lanka door een van de vijf elementen (vuur). Sundara Kanda belicht de heldhaftige heldendaden van Lord Hanuman in Lanka.

Door velen wordt het als veelbelovend beschouwd om het Hanuman-idool 5 keer, 14 keer, 23 keer, 32 keer te omcirkelen en op de cijfers er vijf bij op te tellen. De pancha mukha Hanuman is een zeldzaam idool van Hanuman. Er zijn veel legendes en interpretaties hiervan. Een van de legenden is dat Lord Hanuman voor Raghavendra Swami verscheen op een unieke manier, waarbij hij de avatara's van "varaha, garuda, anjaneya, narasimha en hayagreeva" samenvoegde, dus vijfkoppig.

Panchamukhi, gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Tungabhadra nabij Manchala, nu bekend als Mantralayam, is waar Raghavendra Swami gedurende 12 lange jaren in een grot boete deed. In waardering van zijn Yoga, gaven Lord Panchamukhi Pranadevaru, Kollahpura Mahalakshmi, Lord Venkateshwara van Tirupati en Kurmavathara hem darshan. Toen vertrok Raghavendra Swami naar Mantralaya, waar hij Samadhi binnenging. Een tempel, de Panchamukhi Anjaneyaswamy tempel, werd gebouwd op de plek waar Raghavendra Swami boete deed.

De vijf gezichten

Hanuman is in het verhaal de zoon van een Apsara, een hemelse figuur genaamd Punjikasthala, die door een vloek tot Anjana, een vrouwelijke aap werd. 
Daarom wordt Hanuman ook wel Anjaneya wordt genoemd. Hij verkreeg volgens de Veda's (heilige geschriften) waaronder het Ramayana , de zegeningen van allerlei goden.
Hier zie je Hanuman in de krachtige gedaante met vijf gezichten, Panchamukha (pancham=5 en Mukha = hoofd). Deze gedaante nam Hanuman aan om de demon Mahiraavan te vernietigen. 
De gezichten zijn van Hanuman, Hayagreva, Narsingh, Garuda en Varaha. 
Hanuman kijkt naar het oosten, Narsingh naar het zuiden, Garuda naar het westen, Varaha naar het noorden en Hayagreva omhoog. Deze vijf staan voor vijf siddhi's , mystieke krachten, of de vijf elementen. Dit betekent dat Hanuman de vijf elementen beheerst.

Afmetingen h x b x d: 27,5 x 2 x 15,5 cm.
Gewicht: 5,6 kg!
Materiaal: Brons beeld met bruin gouden patina.
Herkomst: India.
Leeftijd: Nieuw, begin 21e eeuw.
Te koop: 299,00 euro. NU TIJDELIJK SLECHTS 199,00 EURO!

Doordat we verschillende exemplaren op voorraad hebben kunnen er, vanwege het handwerk, kleine verschillen zijn in afwerking.

Bent u klant uit Belgie? Neem dan contact met ons op betreffende de verzendmogelijkheden.

Recensies

Schrijf uw recensie

Panchamukhi Hanuman beeld brons 27 cm

Panchamukhi Hanuman beeld brons 27 cm

DIT BEELD IS GEKOCHT UIT EEN BEDRIJFSBEËINDIGING! PROFITEER VAN 100,00 EURO KORTING!! Een zwaar bronzen beeld van Panchamukhi Hanuman. Warme patina, krachtige uitstraling en een prachtig verhaal!