Hanuman beeld polyresin 26 cm

LKB7053

Nieuw product

Hanuman is uitnemend in allerlei aspecten: bijzonder geleerd, een perfecte ambassadeur, een nagenoeg onoverwinnelijke strijder, extreem toegewijd en de belichaming van de karma-yogi (hij die de yoga van handeling volgt), die zijn eigen ego in al zijn aspecten heeft overwonnen.

Meer details

Waarschuwing: Laatste items in voorraad!

39,95 € incl. BTW

Meer informatie

Betekenis Hanuman

Hanoeman (Sanskriet: हनुमान् , EngelsHanuman) is in het hindoeïsme een godheid die de gedaante heeft van een sprekende aap. Hij speelt een belangrijke rol in de Ramayana, waarin hij de god Rama helpt bij de redding van zijn vrouw Sita uit de handen van Ravana, de demonenkoning van Lanka. Hanoeman symboliseert met zijn trouw aan Rama de bhakti (devotie) en is vooral populair in het noorden van India. Andere namen van Hanoeman zijn: Shankarsuwan, Kesarinandan, Vayuputra, Pawanputra en Anjaneya.

In de Hindoetraditie neemt de aap god Hanuman een bijzondere positie in. Hanuman was de toegewijde, dienaar, strijder van Rama en zijn verhaal is uitgebreid opgetekend in de beroemde Ramayana, een werk dat tot op de dag van vandaag bijzonder populair is. Hoewel Hanuman afgebeeld wordt als aap, een niet al te hoogstaand wezen, is hij onlosmakelijk verbonden met Rama, de incarnatie van God en zijn vrouw Sita. Hanuman is uitnemend in allerlei aspecten: bijzonder geleerd, een perfecte ambassadeur, een nagenoeg onoverwinnelijke strijder, extreem toegewijd en de belichaming van de karma-yogi (hij die de yoga van handeling volgt), die zijn eigen ego in al zijn aspecten heeft overwonnen. Een god in de vorm van een aap. Wat heeft ons dit te zeggen? In de eerste plaats dat wij ons niet moeten laten misleiden door de uiterlijke verschijning van iemand of iets. Wij zijn maar al te zeer geneigd om aan Hanuman te onderschatten en zijn immense kwaliteiten over het hoofd te zien. 

Het is een kunst om te weten wanneer je je ‘groot’ en sterk moet maken en wanneer je je ‘klein’ en onopvallend moet gedragen. Soms moet je, om voor een rechtvaardige zaak te kunnen strijden, in je kracht gaan staan en niet denken aan je eigen belang. Soms vraagt de situatie van ons dat wij op de achtergrond treden en moeten afwachten. Hanuman verstaat deze kunst als geen ander. Afhankelijk van de situatie maakt hij zich groot of klein en bekommert zich niet om zijn eigen welzijn. Hij is vol vertrouwen en volgt altijd de wens van Rama. Dat geeft hem de kracht om zich volledig te wijden aan zijn missie. Zie hier een van de vele prachtige lessen in karma-yoga die ons door Hanuman geleerd wordt en die verborgen zitten in de verhalen van de Ramayana. Hanuman ziet eruit als een aap, maar is in feite een groot leraar en zijn lessen zijn tot op de dag van vandaag actueel, niet alleen voor de inwoners van India, maar ook voor de mensen hier in het Westen. 

Hanuman wordt gezien als symbool voor kracht, wijsheid, standvastigheid en nederigheid. Dit is de energie die ook geassocieerd is met de naam ‘Hanuman’. Ook staat Hanuman symbool voor trouw en devotie.

Hanuman leert ons, tot op de dag van vandaag, wat de essentie van een karma-yogi is en bovendien toont Hanuman ons ook de weg van toewijding (bhakta-yoga). 

Eigenschappen

Afmetingen h x b x d: 26 x 18 x 14cm.
Gewicht: 1,3 kg!
Materiaal: Polyresin
Herkomst: China.
Leeftijd: Nieuw.
Te koop: 39,95 euro.

Recensies

Schrijf uw recensie

Hanuman beeld polyresin 26 cm

Hanuman beeld polyresin 26 cm

Hanuman is uitnemend in allerlei aspecten: bijzonder geleerd, een perfecte ambassadeur, een nagenoeg onoverwinnelijke strijder, extreem toegewijd en de belichaming van de karma-yogi (hij die de yoga van handeling volgt), die zijn eigen ego in al zijn aspecten heeft overwonnen.