Dansende Shiva beeld brons 56 cm

Nieuw product

In twee kleuren patina dit topwerk van de dansende Shiva Nataraj. De kleuren maken het beeld statig en tegelijkertijd warm. Een bijzonder beeld van hoge kwaliteit.

Meer details

Waarschuwing: Laatste items in voorraad!

599,00 € incl. BTW

-100,00 €

699,00 € incl. BTW

Meer informatie

Door verschillende beelden uit de Indiase oudheid heeft men kunnen vaststellen dat het Nataraja-beeld populair was in heel India en een geleidelijke evolutie doormaakte, tot het zijn hoogtepunt en meest harmonieuze voorstelling bereikte in de beroemde Chola-bronzen van ca. 1000 jaar geleden. 

Rond het beeld een cirkel van vuur. Typische attributen van Shiva zijn het derde oog op het voorhoofd (bovennatuurlijke kracht door meditatie) en de verschillende cobra's (eeuwig leven). De twee verschillende oorringen aan linker- en rechterzijde zijn symbolisch voor de vereniging van mannelijke en vrouwelijke aspecten. Shiva's uitgespreide haren (dreadlocks) verwijzen naar zijn ascetische levensstijl. Volgens de legende ving Shiva de Ganges op in zijn haren. 

In zijn verste linkerhand houdt hij een vlam: vuur als symbool voor de vernietiging. Zonder vernietiging is geen schepping mogelijk. De tweede rechterhand houdt hij in een geruststellend, groetend handgebaar : de bekende 'Abhaya mudra', "vrees niet": deze symboliseert de instandhouding van de wereld. De tweede linkerhand wijst naar het opgeheven linkerbeen: symbolisch voor de bevrijding van illusie (wanneer God het wil). De vorm van deze arm herinnert tevens aan de slurf van Ganesha en is een symbool van kracht. De vier armen, typisch voor Indische goden, zijn natuurlijk ook symbolisch voor de almacht van Shiva. Onder zijn rechtervoet tenslotte bedwingt hij moeiteloos de dwerg-demon 'Apasmara-Purusha', de 'onwetende' of 'vergeetachtige' ziel.

Afkomst: India.
Materiaal: Brons in goud/bruine patina.
Gewicht: Ongeveer 11,9 kg!
Hoogte x breedte: 56 x 45 cm.
Leeftijd: Begin 21e eeuw.
Staat: Nieuw.
Te koop: Van 699,00, voor 599,00 euro!

Bij voorkeur ophalen, of verzending: aangetekend.

Recensies

Schrijf uw recensie

Dansende Shiva beeld brons 56 cm

Dansende Shiva beeld brons 56 cm

In twee kleuren patina dit topwerk van de dansende Shiva Nataraj. De kleuren maken het beeld statig en tegelijkertijd warm. Een bijzonder beeld van hoge kwaliteit.