Dansende Shiva beeld brons 24 cm

SHB11040

Nieuw product

Mooi compact bronzen beeld van Shiva Nataraja in de traditionele bruin/gouden kleurstelling. De gouden ring maakt het chique en let ook eens op de vele details!

Meer details

Waarschuwing: Laatste items in voorraad!

79,95 € incl. BTW

Meer informatie

Betekenis Shiva Nataraj

Door verschillende beelden uit de Indiase oudheid heeft men kunnen vaststellen dat het Nataraja beeld populair was in heel India en een geleidelijke evolutie doormaakte, tot het zijn hoogtepunt en meest harmonieuze voorstelling bereikte in de beroemde Chola-bronzen van ca. 1000 jaar geleden.

Rond het beeld een cirkel van vuur. Typische attributen van de dansende Shiva zijn het derde oog op het voorhoofd (bovennatuurlijke kracht door meditatie) en de verschillende cobra's (eeuwig leven). De twee verschillende oorringen aan linker- en rechterzijde zijn symbolisch voor de vereniging van mannelijke en vrouwelijke aspecten. Shiva's uitgespreide haren (dreadlocks) verwijzen naar zijn ascetische levensstijl. Volgens de legende ving Shiva de Ganges op in zijn haren. 

In zijn verste linkerhand houdt hij een vlam: vuur als symbool voor de vernietiging. Zonder vernietiging is geen schepping mogelijk. De tweede rechterhand houdt hij in een geruststellend, groetend handgebaar : de bekende 'Abhaya mudra', "vrees niet": deze symboliseert de instandhouding van de wereld. De tweede linkerhand wijst naar het opgeheven linkerbeen: symbolisch voor de bevrijding van illusie (wanneer God het wil). De vorm van deze arm herinnert tevens aan de slurf van Ganesha en is een symbool van kracht. De vier armen, typisch voor Indische goden, zijn natuurlijk ook symbolisch voor de almacht van Shiva. Onder zijn rechtervoet tenslotte bedwingt hij moeiteloos de dwerg-demon 'Apasmara-Purusha', de 'onwetende' of 'vergeetachtige' ziel.

Eigenschappen

Afmetingen hxbxd: 23,5 x 20,5 x 6 cm.
Materiaal: Brons, dubbelen ring, goud en bruine patina.
Gewicht: 1398 gr.
Herkomst: India.
Leeftijd: Begin 21e eeuw.
Te koop: 79,95 euro.

Bent u een klant uit België? Neem dan s.v.p. eerst contact met ons op over de diverse verzendmogelijkheden.

Recensies

Schrijf uw recensie

Dansende Shiva beeld brons 24 cm

Dansende Shiva beeld brons 24 cm

Mooi compact bronzen beeld van Shiva Nataraja in de traditionele bruin/gouden kleurstelling. De gouden ring maakt het chique en let ook eens op de vele details!