• De grootste bronzen collectie van Nederland!
  • 600+ bijzondere oosterse artikelen!
  • Beleef meer in onze sfeervolle fysieke winkel!
  • Elke vrijdag open tussen 12:00 en 17:00 uur!

Klankschalen te koop bij Boeddha Centre

Nieuw! Nu ook prachtige gegraveerde Tibetaanse klankschalen te koop bij Boeddha Centre!

Ontdek de verschillende groottes, klankbelevingen en handgemaakte versieringen. Beluister exclusief bij ons elke klankschaal in een kort audiofragment. Zo krijg je al snel een goede indruk over de toonhoogte. 

Klankschalen zijn heerlijk ontspannend en onze aangeboden serie is van hoge kwaliteit met zuivere tonen.
De klankschalen zijn handgeklopt en afgewerkt door vaklieden in Nepal met bijzondere afbeeldingen in en om de schaal zoals de gedetailleerde medicijn Boeddha, mantra's en Tibetaanse symbolen.

Sticks, kloppers en andere benodigdheden kun je eenvoudig toevoegen bij je gemaakte bestelling.

Kom ook eens kijken en luisteren op afspraak.
Op vrijdagen zonder afspraak geopend tussen 12:00-17:00 uur. 

 




Laten we eerst kort de klankschalen introduceren. Klankschalen, ook wel Tibetaanse of Himalaya klankschalen genoemd, zijn oeroude schalen die geluid en trillingen produceren wanneer ze met een hamer of slaghout bespeeld worden. Deze oude, multi-harmonische instrumenten worden vaak in verband gebracht met boeddhisme of andere spirituele praktijken vanwege hun gebruik in meditatiepraktijken. Klankschalen worden al duizenden jaren gebruikt door monniken en zijn nu populairder dan ooit! Ze worden gebruikt in alledaagse meditatie, yogalessen, klanktherapie, klaslokalen, ziekenhuizen en nog veel meer.

Deze veelzijdige, helende schalen zijn meestal gemaakt van een legering van verschillende metalen. In een enkele klankschaal kunnen vijf tot zeven verschillende metalen zijn verwerkt. Klankschalen zijn er in verschillende maten, vormen en stijlen. Verschillende klankschalen kunnen ook diverse tonen en toonhoogtes hebben, en zelfs correleren met specifieke chakra's. Als je voor het eerst over klankschalen leert, kan dit een overdaad aan informatie lijken. Het kan echter heel eenvoudig zijn om een klankschaal te leren bespelen en in je leven op te nemen.



De meeste originele klankschalen komen uit boeddhistische gebieden zoals Tibet, Nepal en India. 

Een groot deel van de geschiedenis van klankschalen is onbekend of onduidelijk vanwege de Chinese invasie van Tibet in de jaren rond 1950. Dankzij mondelinge overleveringen weten we dat de klankschalen dateren uit de tijd van de historische Boeddha Shakyamuni (560 - 480 v. Chr.). Sommige klankschalen werden in die tijd gebruikt voor strikt religieuze doeleinden in kloosters en tempels, zoals bij het leiden van gezangen of gebeden, het begeleiden van meditatie of het dienen als offer- of bedelnap.

Andere keren werden grotere schalen gebruikt om graan in te bewaren en kleinere schalen om uit te eten. Toen het gebruik van klankschalen zich door Azië verspreidde naar plaatsen als Japan, Korea, China en Mongolië, werd het gebruik ervan ook uitgebreid. Japanse en Vietnamese boeddhisten gebruiken klankschalen bijvoorbeeld van oudsher om begrafenisrituelen uit te voeren en hun voorouders te vereren. 




Wat honderden jaren lang echter constant is gebleven, is de kalmerende, meditatieve staat die klankschalen kunnen opwekken. Klankschalen zijn nuttig voor boeddhistische beoefenaars en voor iedereen die door meditatie meer rust en intuïtie in het dagelijks leven wil ervaren. Klankschalen worden tegenwoordig ver buiten de tempels en kloosters in het Himalaya gebergte gevonden. Ze worden gebruikt als hulpmiddel bij meditatie of als alternatieve behandeling voor verschillende ziekten zoals chronische pijn of depressie, om er maar een paar te noemen.

Vaak worden klankschalen geassocieerd met geluidstherapie en klankbaden of massages. Voor mensen is geluid een middel dat ons kan helpen een gezondere staat van zijn te bereiken, zowel lichamelijk als geestelijk. Het stelt ons ook in staat om de gevoelens die we in ons bewaren te verkennen en uit te drukken. Om deze reden worden klankschalen steeds populairder bij de behandeling van angststoornissen, depressie en zelfs posttraumatische stressstoornis. De trillingen werken in ons hele lichaam masserend, reinigend en zuiverend, terwijl de kalme meditatieve staat mensen in staat stelt om naar binnen te zoeken en te vinden wat hen kwelt. 



Wat doen klankschalen precies en hoe doen ze dat? De wetenschap achter klankschalen is eigenlijk heel eenvoudig! In feite kan dit eeuwenoude instrument het best worden vergeleken met het bespelen van wijnglazen gevuld met water. Klankschalen "zingen" door trillingen te creëren. Ze worden bespeeld met hamers of spitsen. Wanneer een hamer of slagplaat contact maakt met de zijkant van de klankschaal, ontstaat er wrijving en worden er trillingen opgewekt. Deze trillingen klinken als prachtige klanken die voelbaar zijn in ons lichaam en in onze energievelden. Door de snelheid en druk van de hamer of slagplaat te veranderen, kun je de geluiden die ontstaan veranderen. Het vasthouden aan dezelfde druk en snelheid leidt tot resonantie, wat de toon is die we kunnen horen zelfs nadat de speler de hamer van de klankschaal heeft verwijderd. 

Klankschalen kunnen een zeer krachtig effect hebben op onze geest en ons welzijn. Veel mensen die klankschalen gebruiken en in hun sterke, helende en meditatieve krachten geloven, zeggen dat klankschalen en hun tonen de kracht hebben om onze hersengolfpatronen te beïnvloeden via een proces dat "akoestische entrainment" wordt genoemd. Deze akoestische entrainment is een gevoel van diepe ontspanning en focus als de trillingen van de klankschaal door ons lichaam bewegen, waardoor balans en vrede worden hersteld. 

Klankschalen kunnen ook worden gebruikt bij chakra healing. Klankschalen kunnen chakra's openen en in balans brengen. Sommigen zeggen dat verschillende chakra's specifiek kunnen reageren op verschillende geluidsfrequenties van klankschalen. Verschillende schalen kunnen gestemd worden op verschillende tonen. Net zoals een instrument zoals een gitaar verschillende stemmingen kan hebben, kunnen klankschalen dat ook! Als het gaat om klankschalen met verschillende stemmingen, hebben sommigen ontdekt dat specifieke stemmingen invloed hebben op specifieke chakra's. De volgende stemmingen komen overeen met de volgende zeven chakra's:

Wortelchakra: C Noot
Heiligbeen Chakra: D toon
Solarplexus Chakra: E Noot
Hartchakra: F Noot
Keel Chakra: G Noot
Derde Oog Chakra: A Noot
Kroon Chakra: B Noot 

Het bespelen van een klankschaal heeft talloze voordelen. Klankschalen kunnen van invloed zijn op het algehele welzijn en kunnen onder andere ontspanning bevorderen.




Het bespelen van een klankschaal kan een stormloop van uiteenlopende emoties veroorzaken, van een verkwikt tot ontspannen gevoel. Maar hoe bereik je zulke gelukzalige en kalme stemmingen? Gelukkig zijn er verschillende manieren om een klankschaal te bespelen, van echte beginners tot ver gevorderden. 

De slagmethode spreekt voor zich. Met een houten of met vilt beklede slagplaat sla je op de zijkant van je klankschaal. Een houten slagplaat creëert een hoge, metalen toon. Een vilten hamer creëert daarentegen een rijke, zachtere, warmere toon. Bij het slaan is het belangrijk dat je niet te hard op je klankschaal slaat. Als je te hard slaat, kan de schaal barsten of vallen. Om dit te voorkomen gebruiken sommige mensen liever een kussen, ring of mat onder hun klankschaal om hem stabiel te houden. Je kunt ook je niet-dominante hand gebruiken om de klankschaal vast te houden. Als je de klankschaal vasthoudt, plaats hem dan bovenop je vlakke handpalm. Als je ringen draagt, doe ze dan af of vermijd contact met de ringen en de onderkant of zijkanten van de schaal, want dit contact kan ongewenste trillingen veroorzaken.

 


Tips van Borg Diem Groeneveld



Net zoals klankschalen variëren in grootte, vorm en stijl, variëren ze ook in prijs. Als beginner ben je misschien niet geïnteresseerd om honderden, misschien wel duizenden dollars uit te geven aan een echte, antieke klankschaal. Hoewel antieke schalen van superieure kwaliteit zijn en bijzondere schalen om op te spelen, kan een beginner meer geluk hebben bij het leren op een kleine tot middelgrote schalen.

Oefenen is belangrijk. Het bespelen van een klankschaal is net als elke andere vaardigheid: oefening baart kunst. Je moet consequent zijn in het bespelen van je klankschaal en voorkomen dat je ontmoedigd raakt als je tegenstribbelt. 

Wees geduldig, zowel met jezelf als met je klankschaal. Het bespelen van een klankschaal hoort een ontspannende ervaring te zijn. Als je gespannen bent of te hard je best doet, haalt dat het plezier weg uit de rustige klanken die de klankschaal kan voortbrengen.  

Het is belangrijk om de juiste accessoires te hebben om je klankschaal te bespelen. De verkeerde hamer kan de klankschaal belemmeren om optimaal te spelen. Een grotere klankschaal heeft een hamer (of klopper) nodig met een grotere massa en een groter oppervlak, terwijl een kleinere klankschaal het tegenovergestelde nodig heeft. Ook kun je je klankschaal op een vilt, altaardeken of een kussen plaatsen voor de juiste klank.

Vind de "sweet spot" van je klankschaal. De sweet spot van een klankschaal is de plek waar de trilling het meest stabiel en vloeiend is, zonder geratel of interferentie. De sweet spot zal ook de harmonische tonen op een gelijk volume laten klinken. Het vinden van de sweet spot van je klankschaal is een combinatie van inspanning, geduld, snelheid, druk en hoek.

Tot slot is het noodzakelijk om te experimenteren en de manier te vinden die het beste werkt voor jou en je behoeften. De beste manier om je klankschaal te leren kennen is door ernaar te luisteren en te experimenteren met de vele verschillende tonen en harmonischen.