Ganesha beeld Bali brons 54 cm

GB5091

Gebruikt

Deze grote Ganesha is geweldig voor binnen maar ook voor in de tuin of balkon! Het beeld heeft een gouden basis en zijn leeftijd maken dit beeld karakteristiek! Een opvallende verschijning van ongeveer 25 jaar oud.

Meer details

469,00 € incl. BTW

Meer informatie

Wat is de betekenis van Ganesha?

Ganesha [Gaṇeśa] is de godsgedaante van wijsheid, kennis, voorspoed en het verwijderen van obstakels. Hij wordt gezien als de belichaming van buddhi (wijsheid), en wordt vaak samen met Riddhi [Ṛddhi] (succes, Lakshmi [Lakṣmī]) en Siddhi (spirituele kracht, Sarasvati [Sarasvatī]) vereerd.

De naam Ganesha betekent letterlijk “de Heer van gana [gaṇa]”. Gana wordt vaak vertaald als groep. Ganesha is dus de Heer van allen. Daarom wordt Hij tijdens puja’s [pūjā] ook altijd als eerste vereerd.

In zijn Maha-gedaante [Mahā] (autonome gedaante, heeft vier armen) is Ganesha één van de leden van de Maha Lakshmi darbaara [darbāra] (“het huis van Maha Lakshmi”: Maha Ganesha, Maha Lakshmi en Maha Sarasvati). In zijn niet-autonome gedaante (“aardse gedaante”, met twee armen) is Hij de zoon van Shiva [Śiva] en Parvati [Pārvatī]. In sommige verhalen wordt Hij gezien als de echtgenoot van Riddhi en/of Siddhi.

Diepere betekenis van zijn verschijning

Armen
Maha Ganesha wordt afgebeeld met vier armen. Dit duidt op zijn activiteiten in zowel de aardse als goddelijke wereld. De vier armen staan voor cita (bewustzijn), buddhi (wijsheid), mana (zinnen) en ahankaara [ahaṅkāra] (ego). Terwijl de zinnen en het ego in de aardse wereld heersen, zijn het bewustzijn en buddhi die de goddelijke wereld kenmerken. Ganesha leert ons door deze vier aspecten tot het Goddelijke te komen, op volgorde van ego naar bewustzijn.

Olifantenhoofd
Een olifantenhoofd is groot en heeft een wijde mond, grote oren en grote ogen. De wijde mond symboliseert de aard van de mens, de wens om te genieten van het leven. De grote oren symboliseren de kwaliteit om naar anderen te luisteren. Door naar anderen te luisteren, kweken we begrip. Het hoofd van Ganesha staat dus als het ware voor wijsheid, de genietenswens van de mens en begrip. Om het tweede wordt Ganesha vooral vereerd om wensen in vervulling te laten gaan. Van olifantenogen wordt gezegd dat ze objecten groter zien dan ze werkelijk zijn. Dat symboliseert: hoe groot we ook worden, we dienen anderen altijd als groter te beschouwen dan onszelf. Dat wil zeggen dat we onze trots moeten opofferen en nederigheid dienen te bereiken.

De slurf
Geen menselijk voorwerp is zo wijd en sterk als de slurf van een olifant. De slurf leert ons dat wij net zo sterk moeten zijn, zodat we de ups en downs van het leven aankunnen en toch van binnen alles bereiken. Dat wil zeggen dat we materieel alles aankunnen en toch spiritueel vorderen.

De anderhalve slagtand
De mens heeft twee aspecten: wijsheid en emotie. De hele slagtand symboliseert wijsheid en de halve emotie. De slagtand van emotie is gebroken als boodschap dat we onze emoties moeten overwinnen om middels wijsheid het Absolute te bereiken.

Het mensenlichaam met een dikke buik
De dikke buik symboliseert de boodschap dat we veel aan moeten kunnen om alle ups en downs in het leven te doorstaan. Wanneer we onszelf sterk maken, kan geen enkele kracht ons omver blazen.

Rode of gele kleding
Ganesha wordt meestal afgebeeld in rode of gele kleding. In zijn Maha-gedaante (autonome gedaante, met vier armen) draagt Hij geel. Geel symboliseert zuiverheid, vrede en waarheid. In zijn niet-autonome gedaante (met twee armen) draagt Hij meestal rood. Rood symboliseert de activiteiten in de stoffelijke wereld.

De laddu’s naast Ganesha
De laddoo’s [laddū] symboliseren de zoetheid van rijkdom en welzijn.

Hand die omhoog staat
De omhoogstaande hand staat voor het geven van zegen. Ganesha geeft de toegewijden van het Goddelijke zijn zegen. Door ware toewijding zijn we in staat de zegen van het Goddelijke te ontvangen en door deze zegen kunnen wij tot het Goddelijke komen wanneer wij ons leven daarop inrichten.

Eigenschappen

Afmetingen h x b x d: 54 x 42 x 32 cm.
Materiaal: Brons, goudkleur patina.
Gewicht: 8 kg!
Herkomst: Bali Indonesië.
Leeftijd: Eind 20e eeuw. Uit exclusieve Balinese kunstverzameling.
Staat: In goede staat..
Te koop: 469,00 euro.

Vanwege de grootte en exclusiviteit kan dit beeld alleen worden opgehaald, of kan het beeld via Brenger.nl worden thuisbezorgd.
Kom eens kijken! U voelt en ziet u wat u koopt.

Recensies

Schrijf uw recensie

Ganesha beeld Bali brons 54 cm

Ganesha beeld Bali brons 54 cm

Deze grote Ganesha is geweldig voor binnen maar ook voor in de tuin of balkon! Het beeld heeft een gouden basis en zijn leeftijd maken dit beeld karakteristiek! Een opvallende verschijning van ongeveer 25 jaar oud.