• De grootste bronzen collectie van Nederland!
  • 600+ bijzondere oosterse artikelen!
  • Beleef meer in onze sfeervolle fysieke winkel!
  • Elke vrijdag open tussen 12:00 en 17:00 uur!

Ganesha beelden te koop bij Boeddha Centre

 

Wijsheid en voorspoed, dat is waar Ganesha, ook wel Ganapati, voor staat! Tevens is hij ook de Hindoeïstische godsgedaante van kennis en hij verwijdert hindernissen op je weg. Bij Boeddha Centre hebben we een groot assortiment van verschillende vormen van Ganesha en alle beelden hebben een uitgebreid symboliek! We hebben de symboliek voor jou bij de beelden zoveel mogelijk uitgelegd.

Ontdek handgeschilderde exemplaren, kleine en grote items, exclusieve stukken voor verzamelaars, meerhoofdige Ganesha's én unieke bronzen beelden voor in huis, tuin, praktijkruimte, meditatieruimte of yogaschool!

Ganesha belichaamt bijzondere betekenissen en ook zijn houding laat tevens zien wie hij is. Ook draagt hij vele symbolische attributen in zijn handen en houdt hij van zoetigheid. Standaard heeft Ganesha vier armen en wordt hij vergezelt door een muis of rat, wat zijn rijdier is.

Wil je alle onderstaande Ganesha's eens in het echt zien?
Kom dan eens kijken op afspraak.

Je bent van harte welkom!

 


kijk verder op pagina 2 

Ganesha is een Hindoestaanse godheid, die hindernissen weg neemt. Hij is de opruimer van obstakels in het leven en is de beschermheilige voor reizigers. Tot Ganesh wordt gebeden als men aan iets nieuws wil beginnen of als men gaat verhuizen. Ganesha wordt vaak afgebeeld met een grote blote buik, heeft een rat aan zijn voeten en heeft een Olifanten hoofd. Op zijn hoofd, heeft hij tussen zijn ogen boven zijn slurf, een symbool staan dat iets weg heeft van een drie, dit is het Ohm teken.

Ohm is de klank ofwel de vibratie waaruit het heelal is ontstaan en staat ook bekend als het spirituele teken. Deze klank wordt vaak bij meditaties gebruikt.

Ganesha is de zoon van de goden Parwati (Laxmi) en Shiva (Shiv Shankar). Beiden twee almachtige goden. Zijn vader Shiva had veel dienaren, op en dag wilde Parwati gaan baden en gaf de opdracht aan een dienaar om niemand het huis te laten betreden. Toen Shiva thuis kwam en de dienaar hem geen toegang tot het huis wilde geven, vroeg hij wiens dienaar hij werkelijk was, want hoe kon hij Shiva niet toelaten, de dienaar diende immers Shiva.

Parwati wilde ook graag iemand die haar diende en heeft uit het stof van haar lichaam en gebeden Ganesh tot leven gebracht. Ganesha was een echte kwajongen en hield graag de dienaren van zijn vader voor de gek.
Shiva die veel van huis was, wist niet eens van het bestaan van Ganesha, zijn eigen zoon.

Op een ochtend zei Prawati tegen Ganesha, ik ga baden, laat je niemand toe tot het huis? Waarop Ganesha zijn moeder antwoordde dat hij zou gehoorzamen.
Toen Shiva thuis kwam en Ganesha hem geen toegang wilde verlenen tot het huis, ontstond er een gevecht en heeft Shiva hem met zijn almachtige wapen onthoofd.

Vele goden kwamen bijeen, Parwati huilend van verdriet om haar zoon, vroeg aan Shiva om haar zoon weer tot leven te brengen, daar haar eigen leven weinig zin meer had.

Ook Parwati’s zusje Dewi zei tegen Shiva dat hij haar wens moest verhoren, omdat de kwaadheid en het verdriet in haar de aarde zou doen vernietigen. Uiteindelijk gaf hij gehoor aan de wensen en droeg zijn dienaren op om het hoofd van een kind mee te nemen terwijl het lag te slapen, maar waarvan de moeder haar hoofd niet naar het kind gericht was.

Ze kwamen vele mensen en dieren tegen, tot ze een olifantenmoeder met haar kind tegenkwamen, waarvan de moeder haar hoofd niet naar haar kind had gericht. Ze namen het hoofd mee en kwamen terug bij Shiva, die verontwaardigd zei dat het niet het hoofd van een mens was, er was echter geen tijd te verliezen. Hij bracht Ganesha weer tot leven. Parwati was bang dat haar kind gepest zou worden, maar de goden besloten hem te zegenen.

Ganesha kreeg van een god de zegen, dat als de mensen hem zouden aanbidden hij hun voorspoed zou brengen. Hij kreeg ook de zegen dat mensen hem zouden aanbidden als ze zouden verhuizen, of aan iets nieuws zouden gaan doen. Hij werd gezegend, dat als men hem zou aanbidden, men hem zoetigheden en laddoe’s moeten schenken. Hierdoor staat Ganesha ook wel bekend als een zoetekauw, maar waar hij het meest bekend om staat is het respect dat hij voor zijn moeder heeft. In de visie van Ganesha staat een moeder boven een vader, iets wat vroeger helemaal niet gebruikelijk was.