Monniken beelden te koop Thailand bij Boeddha Centre


De één vindt het prachtig, de ander wordt er bij wijze van spreken bang van. Zo levensecht zijn deze kunstwerken gemaakt!

Elk beeld van een Thaise wassen monnik die je aantreft in onze winkel wordt in Thailand vereert omdat ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd voor de lokale bevolking en de tempels. De beelden zijn volledig handwerk en zelfs de haartjes worden er één voor één ingezet. Ook kleine details zoals adertjes worden met de hand aangebracht. Het kleden van de beelden is een speciale techniek en de gewaden zijn originele stoffen!

Kom eens kijken om ze allemaal bij elkaar te zien. 
Dat is al een belevenis op zichzelf.

In het Boeddhisme zijn met name in Thailand monniken heel belangrijk, ze nemen dan ook een belangrijke plaats in binnen de Thaise maatschappij waar het leven zich nog steeds voor een groot deel in de tempel afspeelt. Veel Thai hebben in hun huis een afbeelding van een Boeddha maar vaak ook van een monnik met een grote betekenis staan. Het zijn vaak monniken uit het verleden die veel goed hebben gedaan en niet vergeten mogen worden. De beelden van monniken zijn ware kunstwerken die dan ook door echte kunstenaars worden gemaakt van was en fiberglas. Doordat er vandaag de dag een goede kwaliteit kunsthars wordt gebruikt zijn de beelden minder bevattelijk voor hogere temperaturen en blijven ze nu dan ook mooi bij een doorsnee Thai’s gezin thuis waar vaak geen airco is.

Het productieproces is zeer gecompliceerd. Eerst maakt men een soort model waarvan later een negatief wordt gemaakt en waarvan met een latex mal een gipsen afgietsel wordt gemaakt. Dit positieve figuur zal later worden gebruikt om eenmalig een afgietsel van het echte kunstwerk te maken. De hoofdmal vult men met de kunsthars en laat dit uitharden. (Armen, benen en hoofd giet men trouwens apart om breuk te voorkomen).

Later zet men alles in elkaar en bewerkt men het beeld met speciale gereedschappen om ze een natuurgetrouw uiterlijk te geven. Moedervlekken en tatoeages worden aangebracht en met zorg zet men stuk voor stuk de haartjes vast op het hoofd.
Als laatste maakt men de kleding exact op maat. 

De kleding wordt geheel met de hand in elkaar gezet. Het vergt een speciale techniek om de beelden zo te kleden als in de tempel. Zo wordt er speciaal gelet op alle details zoals bijvoorbeeld de band om het middel. De kleding is dus gelijk aan die van de tempel waar de monnik vroeger was. Ook de kleur van het materiaal wordt aangepast aan de tempel van herkomst. 

Er zijn ook beelden op ware grootte verkrijgbaar. Onderstaande video's geven een indruk daarvan.


Wassen beelden Thailand


MONNIKEN WAT SAMANRATANARAM