In boeddhistische culturen zijn er vele vormen van het vrouwelijke, maar de bekendste is Tara, de moeder van alle Boeddha's. Tara is een godheid van liefde, mededogen en een lang leven. In de boeddhistische traditie wordt ervan uitgegaan dat de ontwaakte staat voortkomt uit de generatieve kracht van het vrouwelijke.
Net als de godinnen van andere culturen, vertegenwoordigt Tara het vrouwelijke aspect van spiritualiteit, of het "heilige vrouwelijke". Er zijn eenentwintig verschillende Tara's, en elke vorm onthult een uniek aspect van vrouwelijke kracht. Tara's vele kleuren en vormen vertegenwoordigen haar eigenschappen, en verwoorden de veelzijdige aard van het heilige vrouwelijke.
De meest voorkomende Tara beelden zijn de groene en de witte Tara, en die zie je ook uitgebreid in ons assortiment terug.
Soms bemachtigen we ook een staande Tara, ook prachtig in huis!
We hebben zoveel mogelijk relevante informatie over alle beelden op onze website weergegeven.
Zo kun je alle betekenissen direct bij de beelden vinden, zodat je voelt wat je koopt!
Een Tara is in het boeddhisme een vrouwelijke vredemanifestatie van verlichtende wijsheid. Er zijn 21 verschillende gedaanten die allen Tara heten in alle kleuren van de regenboog, zoals de Groene Tara en de Witte Tara resp. de godheden van het moederschap en van het handelen. In deze twee favoriete gedaanten zit ze als beeld op een troon van lotus en maan en wanneer ze een been uitsteekt dan betekent dit dat ze gereed is tot handelen.
Tara betekent letterlijk de redster. In het boeddhisme is Tara een uitstraling van de Bodhisattva Avalokitesvara. Ze is ontstaan uit tranen die Avalokitesvara uit compassie met alle wezens vloeide. Tara is daarom bovenal de essentie (godheid) van het medeleven. Zij is de moeder van het Tibetaanse volk en staat bekend als een vrome koningin of gemalin. Roep haar aan of pak haar mandala en zij zorgt voor steun.
Tara is een naam die bijna iedereen die met het Mahayana boeddhisme te maken heeft wel eens gehoord heeft. Maar wie is Tara? Wat is Tara?
Welnu, volgens het Vajrayana-boeddhisme is Tara een volledig verlichte Boeddha die in een ver verleden een belofte heeft gedaan dat zij na het bereiken van volledige verlichting altijd in vrouwelijke gedaante zou verschijnen ten bate van alle wezens. In iconografische categorie en hiërarchie is Tara een meditatiegodheid (ishtadevata, yidam) en haar verschijning is die van een vredelievende godheid, een Devi of "bodhisattva verschijning". Alle vredelievende godheden van het pantheon worden gekarakteriseerd als bodhisattva's, wat zowel een iconografische als een artistieke classificatie is. Dit is eigenlijk een van de belangrijkste redenen waarom Tara, vanwege haar verschijning, in het Westen gewoonlijk eenvoudigweg een bodhisattva wordt genoemd.
Er zijn veel verschillende vormen van Tara. De meest voorkomende vorm is weergegeven in de kleur groen, die wordt beschouwd als speciaal voor alle soorten activiteiten. De witte vorm van Tara vertegenwoordigt een lang leven en de rode vorm, kracht. Tara is er in alle kleuren en gradaties van wraakzucht, met variërend aantal gezichten, armen en benen. Er zijn eenvoudige meditatievormen met een enkele figuur, maar ook complexe vormen met een omvangrijk gevolg dat grote mandala's vult. In totaal zijn er waarschijnlijk bijna tweehonderd verschillende meditatievormen van de verlichte Boeddha Tara. Tara, die in alle scholen van het Tibetaans boeddhisme wordt gezien, is van de andere godheden die het pantheon vormen, waarschijnlijk de op één na populairste, na Avalokiteshvara.
Tara waakt tegen de acht en zestien angsten. In deze rol heeft zij veel van de vroege functies op zich genomen die oorspronkelijk werden geassocieerd met de godheden Avalokiteshvara en Amoghapasha.
De acht grote angsten zijn water, leeuwen, vuur, slangen, olifanten, dieven, valse gevangenschap, en geesten. Deze zijn letterlijk bedoeld, hoewel ze ook wijzen op innerlijke en geheime betekenissen. Tantrisch boeddhisme presenteert gewoonlijk een interpretatief model van drie betekenisniveaus: uiterlijke, innerlijke en geheime. De uiterlijke betekenis van de acht angsten is precies wat hierboven is beschreven: echte angsten die men in de oudheid en soms zelfs nu nog tegenkwam.
Meditatiepraktijken en visuele beschrijvingen van Tara komen voor in alle klassen van tantra en in alle verschillende Himalaya en Tibetaanse boeddhistische tradities.
Credit by Tara Mandala