De levensecht lijkende monnik

In het Boeddhisme zijn met name in Thailand monniken heel belangrijk, ze nemen dan ook een belangrijke plaats in binnen de Thaise maatschappij waar het leven zich nog steeds voor een groot deel in de tempel afspeelt. Veel Thai hebben in hun huis een afbeelding van een Boeddha maar vaak ook van een monnik met een grote betekenis staan. Het zijn vaak monniken uit het verleden die veel goed hebben gedaan en niet vergeten mogen worden. De beelden van monniken zijn ware kunstwerken die dan ook door echte kunstenaars worden gemaakt van was en fiberglas. Doordat er vandaag de dag een goede kwaliteit kunsthars wordt gebruikt zijn de beelden minder bevattelijk voor hogere temperaturen en blijven ze nu dan ook mooi bij een doorsnee Thai’s gezin thuis waar vaak geen airco is.

Het productieproces is zeer gecompliceerd. Eerst maakt men een soort model waarvan later een negatief wordt gemaakt en waarvan met een latex mal een gipsen afgietsel wordt gemaakt. Dit positieve figuur zal later worden gebruikt om eenmalig een afgietsel van het echte kunstwerk te maken. De hoofdmal vult men met de kunsthars en laat dit uitharden. (Armen, benen en hoofd giet men trouwens apart om breuk te voorkomen) Later zet men alles in elkaar en bewerkt men het beeld met speciale gereedschappen om ze een natuurgetrouw uiterlijk te geven. Moedervlekken en tatoeages worden aangebracht en met zorg zet men stuk voor stuk de haartjes vast op het hoofd. Als laatste maakt men de kleding exact op maat. 

De kleding wordt geheel met de hand in elkaar gezet. Het vergt een speciale techniek om de beelden zo te kleden als in de tempel. Zo wordt er speciaal gelet op alle details zoals bijvoorbeeld de band om het middel. De kleding is dus gelijk aan die van de tempel waar de monnik vroeger was. Ook de kleur van het materiaal wordt aangepast aan de tempel van herkomst.